Een gezond gebit in een gezond lichaam

Tuesday, July 31, 2018

by Sharon Luttmer, Summer Volunteer

 

READ THIS IN ENGLISH>

 

Voor veel scholieren van de Kopila Valley School is het niet vanzelfsprekend hun tanden te poetsen voordat zij naar school gaan. Een groot aantal kinderen komt dan ook binnen met nare tandheelkundige problemen, zoals pijn door gaatjes, ontstoken tandvlees of missende tanden en kiezen. Hetgeen als vanzelfsprekend ook van invloed is op de algemene gezondheid. Ouders kunnen zich tandenborstels en tandpasta voor het hele gezin simpelweg niet veroorloven.

Gelukkig wordt er op school veel aandacht besteed aan het begrip hygiëne. Kinderen leren over het belang van persoonlijke hygiëne ter voorkoming van de verspreiding van parasieten, virussen en bacteriën. Handen wassen voor het eten, na een toiletbezoek of na het buitenspelen is een belangrijk aandachtspunt. Mondhygiëne is één van de favoriete onderwerpen in de klas en de scholieren worden door de school voorzien van tandenborstels en tandpasta. Voor de jongste kinderen is er zelfs tijd ingeroosterd om in de ochtend gezamenlijk de tanden te poetsen!

The toothbrush crew!

Als student Tandheelkunde was het mijn taak de scholieren deze zomer extra kennis bij te brengen over de mondgezondheid. Met hulp van hun docenten vertelde ik hen in verhaalvorm, met illustrerende afbeeldingen, hoe tandheelkundige problemen ontstaan en hoe we deze problemen kunnen voorkomen. We vertelden hen over het belang van gezonde voeding, het gevaar van suiker bevattende producten en de relevantie van het regelmatig tanden poetsen. We lieten hen bovendien zien wat er gebeurt als je dat niet doet. De kinderen waren één en al oor en tientallen vingers schoten de lucht in als er door ons een vraag werd gesteld.

Big teeth!

Na het uitgebreid spreken over mondhygiëne was het tijd om het tandenpoetsen te oefenen. Helaas worden de meeste kinderen niet na-gepoetst en dus is het van groot belang de kinderen zo vroeg mogelijk een juiste techniek aan te leren, ook al is hun motoriek vaak nog onvoldoende ontwikkeld om een optimaal resultaat te kunnen bereiken. Op een groot poetsmodel met een mega-tandenborstel mochten de kids één voor één oefenen. De kinderen die aan de beurt waren werden enthousiast door hun klasgenoten aangemoedigd: ‘’Inside, outside, chewing surface!’’; galmde er door de klas. Het grote gebit bracht bij de kinderen veel teweeg. Iedereen wilde het proberen.

Live action brushing.

Nu werd het echter tijd om de eigen tanden te poetsen. Na wederom instructies en het ‘droog’ oefenen in de klas, maakten wij onze weg naar de wasbakken waar de kinderen op schooldagen elke ochtend hun tanden poetsen. Iedereen kreeg wat tandpasta op zijn borstel en vol overgave werd er met het poetsen begonnen. Hier en daar werden de kinderen wat bijgestuurd, maar na ruim twee minuten poetsen zag ik vooral schone, plaque-vrije gebitjes die vol trots aan mij werden geshowd.

See?  No plaque!

Ook de daarop volgende dagen kwamen er regelmatig kinderen naar mij toe rennen; ‘Look how clean my teeth are!’’, een stralende lach van oor tot oor. Ik hoop dat ze dit enthousiasme nog lang zullen vasthouden. Dat we met een goede preventie grote problemen in de toekomst kunnen voorkomen. Dat Kopila Valley de kinderen ook de komende jaren in tandenborstels, tandpasta en indien nodig tandheelkundige hulp kan voorzien. Want een goede mondhygiëne komt ook de algemene gezondheid ten goede. Kinderen met een gezond gebit voelen zich beter, zijn zelfverzekerder en stralen meer.  Een gezonde mond in een gezond lichaam!


Onze maandelijkse Roots donoren maken het voor ons mogelijk benodigdheden als tandenborstels en tandpasta te blijven kopen. Wilt u vandaag donor worden?Our monthly Roots donors make it easy for us to buy supplies like toothpaste and toothbrushes. Will you become a member today?

 

ZORG ERVOOR DAT ONZE SCHOLIEREN KUNNEN BLIJVEN POETSEN>

 

 

Read this is English!

Back to the Journal